کاشت مو یک روش جراحی است که طی آن مو از قسمتهای پشت و اطراف سر ( نقاط دهنده ) به نقاط جلوی سر یا فرق سر که کم مو یا تاس هستند، انتقال داده میشود (نقاط گیرنده). در کاشت مو، مو در طول زندگی فرد به رویش خود ادامه میدهد. روشهای کارامد مختلفی برای بازسازی مو وجود دارند که عبارتند از پیوند واحد فولیکولی (FUT)، برداشت واحد فولیکولی (FUE)، پیوند موی بدن (BHT) و تلفیق این روشها، اگر شما نیز متقاضی کاشت مو هستید ممکن است سوالاتی پیرامون انواع روشها، نحوه انجام و هزینه کاشت موی طبیعی داشته باشید که در ادامه به بخشی از این سوالات پاسخ داده شده است.
داشتن موهای پر پشت و زیبا یکی از فاکتورهای هم در ظاهر فرد است. بسیاری از افراد بدلیل کم مویی و طاسی از ظاهر خود احساس رضایت نمیکنند. این مشکل در نهایت ممکن است منجر به افسردگی و پایین آمدن اعتماد بنفس شود. اما امروزه روشهای درمانی آسان و سریعی برای کاشت مو طبیعی وجود دارد و داشتن اطلاعات کافی در این زمینه کمک میکند تا بهترین گزینه برای کاشت مو را از میان روشهای موجود با توجه به شرایط بیمار انتخاب شود. متخصصین ما در کلینیک پوست و مو و زیبایی رازی با ارائه روشهای نوین مانند FUE، FUT ،FIT و BHT و روشهای ترکیبی طاسی و کم مویی را بطور دائمی درمان میکنند. میتوانید برای مطرح کردن سوالات خود یا رزرو نوبت با شمارههای 02188334029 – 02188333259 تماس حاصل فرمایید. همچنین میتوانید به آیدی تلگرام moshaverehrazi@ مراجعه کنید.
سوالات متداول درباره کاشت مو
چه مواردی منجر به ریزش مو میشود؟
در مردان ریزش مو میتواند به الگوی تاسی مردانه مربوط باشد، که در این حالت فولیکولهای مو در قسمت پیشانی و فرق سر مستعد دی هیدروتستوسترون هورمونی (DHT) میشوند. با گذر زمان، این عارضه موجب ضعیف شدن و در نهایت مرگ فولیکولهای مو که مستعد دی هیدروتستوسترون هستند، میشود.
پیوند واحد فولیکولی (FUT) چیست؟
پیوند واحد فولیکولی (FUT) روشی برای بازسازی و ترمیم مو است، که طی این روش مجموعهای از یک یا چهار تار مو، که واحدهای فولیکولی نام دارند، از نقاط دهنده به نقاط گیرنده منتقل میشوند. در این روش پس از بیحس کردن پوست سر، پزشک یک ردیف از بافتهای پشت و یا اطراف سر را برمیدارد. سپس این ردیف به صدها تا هزاران واحد فولیکولی مجزا تفکیک میشود که این امر توسط روشهای تفکیک استرومیکروسکوپ انجام میشود. پس از آماده شدن واحدهای فولیکولی، پزشک برشهای کوچکی را روی پوست سر ایجاد میکند و فولیکولها را انتقال میدهد.
برداشت واحد فولیکولی (FUE) چیست؟
برداشت واحد فولیکولی (FUE)، روشی برای برداشتن یا کاشت مستقیم واحدهای فولیکولی است. در این روش، از ابزاری برای ایجاد برشهای کوچک و دایرهای در اطراف واحدهای فولیکولی استفاده میشود و آنها را از بافتهای اطراف جدا میکند. پس به طور مستقیم واحدهای فولیکولی از پوست برداشته میشوند و یک حفره بسیار کوچک روی پوست باقی میماند که ترمیم میشود و فقط یک لکه سفید از آن به جا میماند. روش برداشت واحد فولیکولی با روش پیوند واحد فولیکولی تفاوت دارد، در این روش نوار بلندی از موهای دهنده از پوست جدا میشود و توسط روش استریومیکروسکوپ به واحدهای فولیکولی مجزا تفکیک میشود. ایجاد محل دریافت مو و قرار دادن واحدهای فولیکولی در آن قسمت در روش برداشت و پیوند واحد فولیکولی یکسان است.
کاشت موی روباتیک چیست؟
در روشهای کاشت موی روباتیک، واحدهای فولیکولی به کمک سیستم روباتیک (ARTA) جدا میشوند. سیستم (ARTA) یک روبات کامپیوتری است که به کمک تصاویر هدایت میشود و به طور اتوماتیک فرایند برداشت صدها یا هزاران واحد فولیکولی را در یک جلسه انجام میدهد. از مزایای این روش نسبت به سایر روشها میتوان به دقت و پیوستگی برداشت واحدهای فولیکولی اشاره کرد. همه مراحل برداشت واحد فولیکولی در مراکز پیوند مو به کمک ربات ARTAS انجام میشود.
سیستم آرتاس در مقابل سیستم نئوگرافت
نئوگرافت دستگاهی است که از پانج و ساکشن ناگهانی برای تفکیک واحدهای فولیکولی و از مکانیسم ساکشن برای برداشتن آنها از پوست استفاده میکند. احتمال آسیب دیدگی فولیکولی در این روش نسبت به روش آرتاس بیشتر است. به علاوه سیستم نئوگرافت یک دستگاه دستی است که بر خلاف سیستم آرتاس از سیستم روباتیک تصویر محور استفاده نمیکند.
آیا باید روش پیوند فولیکولی را انتخاب کرد یا روش برداشت واحد فولیکولی؟
به طور کلی، روش برداشت واحد فولیکولی، موهای دهنده بیشتری را آماده میکند. بنابراین، در مواردی که بخش گستردهای از بافت مو از بین رفته است و همچنین در مواردی که بیمار نگران استفاده بیش از حد از بانک موی خود است، این روش استفاده میشود. با استفاده از روش تفکیک استریومیکروسکوپی و برداشت تمام موها از قسمتهایی که تراکم و پایداری بیشتری دارند، تعداد موها افزایش مییابد. با این حال، یکی از محدودیتهای این روش ایجاد بافت اسکار در محل دهنده مو است که با گذر زمان پنهان میشود اما بیمار نمیتواند برای مدت کوتاهی از کلاه استفاده کند. این روش برای افرادی مناسب است که ترجیح میدهند موهای خود را کوتاه نگه دارند یا نمیتوانند پس از دوره انتقال مو، فعالیتهای خود را محدود کنند. به طور کلی، بیماران جوانی که قصد دارند از مدهای مختلف استفاده کنند، به روش برداشت واحد فولیکولی روی میآورند، در حالی که افراد دیگر روش پیوند واحد فولیکولی را انتخاب میکنند.
پیوند موی بدن (BHP) چیست؟
پیوند موی بدن (BHP) شامل انتقال موی نقاط پر پشت بدن مانند قفسه سینه به سایر نقاط است. پس این موها به نقاط خالی و بی موی سر انتقال داده میشود. اما برخی از افراد در ناحیه دهنده، موی کافی ندارند. این امر بدین معناست که فرایند کاشت مو غیر ممکن است یا آنکه موفقیت چندانی حاصل نمیشود.
چگونه پزشک از گرافتهای مو نگهداری میکند؟
ذخیره گرافت برای حیات آن ضروری است. پزشک برای این کار از محلولی استفاده میکند که حاوی هیدروترموزول و لیپوزومال آ ت پ است. ترکیب این دو ماده دو مزیت بزرگ دارد: کاهش استرس گرافت در طول ذخیره سازی و کارهایی سلولی در طول ذخیره سازی و پس از آن به طور کلی از دستگاهی برای ذخیره سازی استفاده میشود که گرافتهای مو را به صفر تا چهار درجه سانتیگراد میرساند و در این دما نگهداری میکند. توانایی سرمازایی برای سرکوب متابولیسم، نکتهای مهم برای نگهداری از بافتها است.
لیپوزمال آدنوزین ترین صفات چیست؟
برای زنده ماندن گرافتهای مو باید عروق آن بازسازی شوند. حدود 5 روز زمان لازم است تا بافت پیوند شده بازسازی شود و توسط ذخایر خونی جدید احیا شد. پس از برداشت گرافت، بافتها فورا از ذخایر خونی و اکسیژن و سایر مواد مغذی جدا میشوند. اکسیژن و گلوکز برای تولید سوخت اصلی سلولی ضروری هستند (آدنوزین تری فسفات). در صورتی که ذخایر اکسیژن کافی نباشد، کل فلیکولها یا بخشی از آنها از بین میروند و منجر به رویش موهای جدید میشوند که بسیار نازک و ضعیف هستند. استفاده از محلول لیپوزومال آدنوزین تری فسفات (ATP) روشی برای جبران کمبود اکسیژن گرافت است. هنگامی که پس از جراحی به محلول نگهدارنده اضافه میشود به بهبود بقا و کیفیت گرافت کمک میکند.
پلاسمای غنی از پلاکت چیست؟
پلاسمای غنی از پلاکت به آماده سازی پلاسمای خون از پلاکتها گفته میشود که حاوی فاکتورهای رشد و سایر پروتئینهای زیست فعال است که به بهبود زخم کمک میکنند. برای تهیه پلاسمای غنی از پلاکت باید خون بیمار درون سانتریفیوژ قرار داده شود و بخش جامد خون از بخش مایع جدا گردد. برخی از جراحان پیوند مو از پلاسمای غنی از پلاکت استفاده میکنند، بدین منظور یا گرافتها را تا زمان انتقال به پوست درون پلاسمای غنی از پلاکت قرار میدهند یا قبل از پیوند گرافتها، پلاسمای غنی از پلاکت را به درون پوست تزریق میکنند. هنوز نتایج مطالعات مربوط به استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت در پیوند مو جای بحث و تبادل نظر دارد.
چه کسانی میتوانند متقاضی پیوند مو باشند؟
بیمار باید توسط متخصص پوست و مو یا جراح پلاستیک که در زمینه پیوند مو تخصص دارد مورد ارزیابی قرار بگیرد تا مشخص شود که آیا متقاضی مناسبی برای پیوند مو هست یا خیر پاسخ این سوال به علت ریزش مو، سن بیمار ( باید بالاتر از 21 باشد )، پایداری بانک مو، میزان گستردگی موی ریخته شده، انتظارات بیمار و برخی فاکتورهای مهم دیگری که در این فرایند نقش دارند، بستگی دارد.
قبل از جراحی باید چه اقداماتی انجام داد؟
باید موهای پشت سر، به اندازه کافی بلند شده باشد و حداقل طول آنها یک اینچ باشد بیمار نمیتواند پس از جراحی از کلاه استفاده کند. گرافتهای دهنده از قسمت پشت سر برداشته میشوند و پس از عمل روی بخیهها باند قرار داده میشود. بیمار باید تا دو هفته بعد از عمل:
- نباید از محلول ماینوکسیدل استفاده کند.
- نباید قرص آسپرین بخورد.
- نباید قرص ویتامین ای مصرف کند.
بیمار باید روز قبل از عمل:
- از مصرف مشروبات الکلی خودداری کند.
- با یکی از اعضای خانواده خود هماهنگ کند که او را به کلینیک بیاورد و از کلینیک مرخص کند.
بیمار باید روز عمل:
- صبح قبل از عمل جراحی موهای خود را با شامپو بشوید.
- لباس و شلوار راحت بپوشد و با خود کلاه یا روسری مناسب بیاورد.
- از پوشیدن لباس و پیراهن تنگ خودداری کند.
- از پوشیدن لباسهای بدون دکمه که هنگام در آوردن در قسمت سر تنگ هستند خودداری کند.
- قبل از رفتن به کلینیک غذای سبک بخورد.
هزینه کاشت مو چقدر است؟
هزینه کاشت مو به سه عامل وابسته است: مکان انجام عمل، تخصص پزشک و محدوده درمانی مورد نیاز. امروزه، سفر به خارج برای کاشت مو به یک روش محبوب در بین مردان تبدیل شده است. با این حال، بهتر است به جای هزینه اضافی سفر خارجی، این روش را در کشور خود انجام دهید. عامل دوم، تخصص پزشکی است که عمل کاشت مو را انجام میدهد. برخی از پزشکان بر اساس شهرت، تجهیزات مورد استفاده و مکان انجام عمل، دستمزد بیشتری میگیرند. اما برخی از پزشکان با دستمزد کمتر نیز میتوانند به خوبی عمل کاشت مو را انجام دهند. بنابراین، قبل از انجام عمل کاشت مو، بهتر است تمام جنبهها را مدنظر قرار دهید. عامل آخر، محدوده درمانی مورد نیاز را در بر میگیرد. در صورتی که بیمار فقط به ترمیم خط مو نیاز داشته باشد، هزینه درمان کمتر خواهد بود. اما اگر بخش قابل توجهی از مو از بین رفته باشد، هزینه درمان نیز بیشتر میشود.
مشخصات پزشک خوب برای کاشت مو چیست؟
انتخاب پزشک، مهمترین تصمیم در کاشت مو است. مهارت، استعداد و تجربه متخصص پیوند مو همانند نتیجه کار، بسیار متنوع است. پزشکی که انتخاب میکنید بر ظاهر طبیعی موهای جدید تاثیر زیادی دارد.
بیمار در طول جراحی چه مقدار درد را احساس خواهد کرد؟
هنگامی که بیمار درباره روش پیوند مو مطالعه میکند ممکن است کمی بترسد اما حقیقت این است که در طول جراحی هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد و کاملا حیرت زده خواهد شد. در واقع پیوند مو شبیه پر کردن دندان در مطب دندانپزشکی است. بیمار تحت بیهوشی موضعی قرار میگیرد و هیچ گونه دردی را احساس نمیکند. تنها ناراحتی بیمار میتواند محدود به نشستن طولانی روی صندلی باشد تا جراح بتواند کاشت مورد تکمیل کند. با این حال بیمار میتواند در فواصل زمانی معین استراحت کند. پس از اتمام عمل ممکن است بیمار درد خفیفی را احساس کند و میتواند برای تسکین درد از مسکنهای معمولی استفاده کند زیرا این عمل شبیه سایر روشهای جراحی کوچک میباشد.
آیا بافت اسکار قابل مشاهده خواهد بود؟
گرافت واحدهای فولیکولی نیازمند برشهای کوچک در محل گیرنده مو است و معمولا بافت اسکار قابل مشاهده نیست. بافت اسکار کوچکی نیز در قسمت پشت سر ایجاد میشود که زیر موها پنهان میشود.
چه مدت طول میکشد تا علائم مربوط به رشد مو دیده شود؟
فرایند رشد مو در همه افراد به کندی صورت میپذیرد پس از انجام عمل کاشت مو به علت چرخه طبیعی رشد مو، ممکن است سه تا چهار ماه طول بکشد تا اولین علائم مربوط به رشد مو دیده شود. پس از آنکه موی بیمار شروع به رشد کرد، حدود هشت ماه طول میکشد تا نتایج کلی مشاهده شود. یک سال پس از عمل کاشت مو، بیمار میتواند شاهد نتیجه نهایی باشد.
آیا کسی متوجه موی کاشته میشود؟
به علت فرایند بهبود بافتها بیمار باید حداقل تا سه هفته از پوشیدن کلاه خودداری کند. محل دهنده و گیرنده مو قرمز خواهد شد و کمی قابل مشاهده است. برای ایجاد محیطی ایده آل برای جراحی و محافظت از موهای روی سر، محل جراحی تراشیده میشود. پس از جراحی، موها به کندی شروع به رشد میکنند، اما با گذر زمان ممکن است برخی از افراد از بیمار بپرسند که آیا وزنش را کاهش داده است؟ آنها متوجه یک مساله میشوند اما نمیتوانند به تغییر جسمانی ایجاد شده اشاره کنند و این مساله در مواردی که فقط بخش کوچکی از مو تحت درمان قرار گرفته باشد، تشدید میشود.
آیا موهای کاشته شده کاملا شبیه موهای طبیعی است؟
در صورتی که پیوند مو درست انجام شود، هیچ کس حتی آرایشگر به این قضیه پی نخواهد برد. اما مهارت جراح پیوند مو و روشهایی که استفاده میکند همانند نتیجه کار بسیار متغیر است. بنابراین انتخاب بهترین کلینیک و مناسبترین روش درمانی تاثیر مهمی در طبیعی بودن نتیجه کار دارد. فرایند پیوند مو را پیوند واحدهای فولیکولی مو مینامند.
آیا نتایج پیوند مو دائمی است؟
فولیکولهای پیوند شده به لحاظ ژنتیکی نسبت به تاسی مقاوم هستند. و در طول زندگی بیمار به رشد خود ادامه میدهند.
چه موقع بیمار به پیوند بعدی نیاز خواهد داشت؟
این مساله به بیمار بستگی دارد. بنابراین انتخاب بهترین روش برای پیوند اهمیت بسیاری زیادی دارد. یک روش سودمند نیز وجود دارد که با تثبیت ریزش مو از طریق درمانهای پزشکی به بیمار کمک میکند ریزش موهای او متوقف شود. بنابراین بهتر است بیمار در اولین مراجعه حضوری به جراح در این خصوص با او مشورت کند.
بیمار پس از کاشت مو به چند روز استراحت نیاز دارد؟
معمولا بیمار پس از عمل به دو روز استراحت نیاز دارد و باید به بدنش اجازه دهد بهبود یابد.
آیا استعمال دخانیات میتواند بر فرایند کاشت مو تاثیر بگذارد؟
استعمال دخانیات میتواند باعث کاهش خون رسانی به پوست سر شود و به این ترتیب زخمها به خوبی ترمیم نمیشوند. استعمال دخانیات یکی از عواملی است که در ریزش مو و عدم سلامت آنها نقش دارد. جراحان مو توصیه میکند که بیمار باید حداقل یک هفته قبل از جراحی و دو هفته پس از آن از استعمال دخانیات خودداری کند.
آیا ممکن است جراحی منجر به از دست دادن موهای بیشتری شود؟
پس از کاشت مو در نقاطی که هنوز موهای آن قسمت نریخته است، احتمال ریزش آنها وجود دارد. این مساله را ریزش ناشی از شوک مینامند و معمولا زمانی رخ میدهد که موها ضعیف و نازک هستند. در صورتی که موهای بیمار ضعیف باشد، ممکن است دیگر نرویند، اما در صورتی که قوی باشد دچار ریزش نخواهند شد.
برای پیوند مو چه تعداد مو یا گرافت مورد نیاز است؟
تعداد گرافت مورد نیاز برای کاشت مو به وسعت موهای ریخته شده در آینده و زمان حال، و مواردی از این قبیل بستگی دارد.
آیا بیمار به یک پیوند موی دیگر نیاز خواهد داشت؟
چون موها از قسمت پشت سر برداشته میشوند دستخوش تاثیرات دی هیدروتستوسترن که باعث تاسی مردانه میشود، قرار نمیگیرند. صرف نظر از محل موهای پیوند شده، مقاومت آنها نسبت به دی هیدرتستوسترون به این معنا است که احتمال زنده ماندن و رویش آنها در طول زندگی بیمار بیشتر است.
اگر بیمار فقط خواهان انجام یک روش باشد چه اتفاقی میافتد؟
با انتقال تعداد زیادی از موها در هنگام جراحی، ظاهر بیمار به طرز قابل توجهی تغییر خواهد کرد. جراح میتواند در جلسه دوم به همه انتظارات بیمار تحقق ببخشد، این درحالی است که اکثر بیماران فقط با یک جراحی به نتیجه مورد نظر دست مییابند. به طور کلی اگر یک قسمت از سر به طور کامل تاس شده باشد، جراحی دوم برای ایجاد نتایج قابل قبول ضروری خواهد بود.
آیا بیمار در فرایند کاشت و پیوند مو هوشیار است؟
بیمار در همه مراحل جراحی بیدار و هوشیار است. در پیوند مو از بیحسی موضعی استفاده میشود و بیمار میتواند به راحتی بخوابد یا تلویزیون نگاه کند.
آیا کاشت مو یک روش قابل قبول برای زنان است؟
به لطف پیشرفتهای اخیرا، در حال حاضر زنانی که دارای الگوی تاسی هستند میتوانید متقاضی مناسبی برای پیوند مو باشند. مهمترین عوامل در پیوند موی زنان عبارتند از نسبت موضع دهنده و گیرنده مو و انتظارات بیمار از نتیجه جراحی.
آیا در پیوند مو خطر عفونت وجود دارد؟
پاسخ این سوال منفی است. پیوند مو یک جراحی کوچک سطحی است و جز یکی از ایمن ترین روشهای جراحی محسوب میشود. در همه مراحل بیمار تحت مراقبت متخصصین با تجربه قرار دارد. فرایند پیوند مو به کمک تجهیزاتی که مطابق با استانداردهای بیمارستانی است، در مطب جراح انجام میشود. در برخی از روشهای پیوند مو ممکن است بیمار دچار عفونت شود، اما این مساله در خصوص برداشت واحد فولیکولی صادق نیست. این روش عملا بدن احساس هیچ گونه دردی انجام میشود.