تمام افراد به دنبال داشتن تناسب اندام و زیبایی در بخشهای مختلف بدن خود هستند. با این حال، برخی افراد با وجود رژیمهای غذایی سخت و انجام فعالیتهای ورزشی، به ظاهری که میخواهند دست نمییابند. در حال حاضر، جراحان زیبایی میتوانند به حل این مشکل کمک کنند و با استفاده از روشهای مناسب، تغییرات ظاهری در بافت چربی و بخشهای مختلف بدن را ایجاد کنند. یکی از روشهای گسترده استفاده شده در این زمینه، جراحی لیپوساکشن است. در واقع، با انجام عمل لیپوساکشن، نیازی به نگرانی درباره بافت چربی در نقاط مختلف بدن و ظاهر نامطلوب ناشی از آن نیست.
لیپوساکشن چیست؟
عمل لیپوساکشن، که به طور متداول به آن لیپوپلاستی یا مدلدهی بافت چربی نیز گفته میشود، یک روش جراحی است که امکان خارج کردن بافت چربی از نقاط خاص بدن را فراهم میکند. در این روش، پزشک بافت چربی را ذوب و مایع کرده و سپس آن را از بدن خارج مینماید. نقاط اصلی که برای لیپوساکشن استفاده میشود، شامل ناحیه شکم، بالای بازو، رانها، گردن و گونهها است. علاوه بر این، برخی افراد ممکن است برای بزرگ کردن سینه خود نیز نیاز به لیپوساکشن داشته باشند.
برای انجام لیپوساکشن، از روشها و تکنیکهای مختلفی استفاده میشود، که بسته به ناحیه درمانی و حجم بافت چربی موجود در آن نقاط، انتخاب میشوند. در بیشتر موارد، خانمها از لیپوساکشن برای ناحیه شکم و رانها استفاده میکنند، در حالی که آقایان معمولاً از آن برای ناحیه پهلو و شکم خود استفاده میکنند. در این فرایند، پزشک با بیمار درباره تکنیک مناسب برای لیپوساکشن در مورد ناحیه مورد نظر صحبت خواهد کرد. هرچند دستیابی به نتایج دائمی با استفاده از لیپوساکشن امکانپذیر است، اما برای حفظ تناسب اندام و وضعیت مناسب بدن، پس از عمل لیپوساکشن، توصیه میشود که به سبک زندگی سالم، رژیم غذایی صحیح و ورزش منظم توجه کنید.
انواع مختلف روشهای لیپوساکشن
رایجترین و مهمترین روشهای لیپوساکشن به شرح زیر هستند:
- تکنیک تیومسنت (tumescent technique)
- لیپوماتیک: روش جدید لیپوساکشن میتواند چربیهای مقاوم در بدن را به صورتی از بین ببرد که بیمار در طول درمان احساس راحتی داشته باشد.قیمت لیپوماتیک به تعداد نواحی درمان شده با این روش و شاخص توده بدن (BMI) بیمار بستگی دارد.
- لیپوساکشن امواج مافوق صوت
- لیپوساکشن با لیزر (لیپولیزر)
- لیپوساکشن با سرما (کرایولیپولیز)
- لیپوساکشن بادی جت
از دیگر روش های لیپوساکشن میتوان به لیپوساکشن خشک، لیپوساکشن به کمک اولتراسوند و… اشاره کرد.
افراد مناسب برای استفاده از روش لیپوساکشن
برای بررسی مناسب بودن فرد برای استفاده از جراحی لیپوساکشن، جراح وضعیت آناتومی بدن فرد را بررسی میکند. این بررسی در طول جلسه مشاوره با پزشک قبل از جراحی انجام میشود. بهترین سن برای استفاده از لیپوساکشن در سنین بین 30 و 50 سالگی است. به هر حال در صورت ابتلا به دیابت یا مشکلات قلبی، احتمالاً امکان استفاده از این درمان برای فرد وجود نخواهد داشت. در روش لیپوساکشن بافت چربی از ناحیه شکم، باسن، کمر، صورت، و گردن، بازوها، سینهها، رانها و پاها برداشته میشود.
[dopts id=”5″]
آماده شدن برای لیپوساکشن
اولین مرحله برای آمادهسازی بیمار برای این درمان شرکت در جلسات مشاوره است. در این جلسه وضعیت آناتومی بدن فرد و سوابق درمانی وی بررسی شده و اطلاعات مورد نیاز درباره تکنیکهای مناسب درمان در اختیار بیمار قرار میگیرد. در صورتی که بیمار از داروهای رقیق کننده خون همچون آسپیرین استفاده میکند، مطمئناً پزشک از وی میخواهد مصرف این داروها را به علت امکان ایجاد اختلال در جراحی متوقف نماید. علاوه بر این لازم است افراد سیگاری چند هفته قبل از جراحی از کشیدن سیگار به منظور اجتناب از افزایش خطر جراحی خودداری نمایند.
جراحی لیپوساکشن
قبل از شروع درمان توسط جراح، از یک محلول مخصوص بر روی ناحیه تحت درمان استفاده میشود. این محلول حاوی آبنمک و اپینفرین است و میتواند میزان خونریزی بیمار را در طول جراحی کاهش دهد. در حقیقت اپینفرین نقش موثر در انقباض رگهای خون و حداقل کردن خونریزی بیمار دارد. قبل از عمل جراحی، پزشک با بیمار درباره بافت چربی هدف در نقاط مختلف بدن صحبت میکند. به این ترتیب جراح احتمالاً ناحیه هدف را علامتگذاری کرده و از این علامتها برای کمک به فرآیند عمل لیپوساکشن استفاده مینماید.
پس از این کار، از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی برای بیمار با توجه به شرایط درمان استفاده خواهد شد. طول مدت درمان با این روش در حدود 30 دقیقه تا 5 ساعت خواهد بود. این مدت نیز به مقدار چربی مورد نیاز برای خارج کردن از بدن و نقطهای از بدن که جراحی بر روی آن انجام میشود، بستگی دارد. در طول مدت جراحی بافت چربی از نقاط هدف با استفاده از یک لوله مخصوص متصل به دستگاه مکش خارج میشود. اندازه این لوله برای جراحیهای مختلف متفاوت است، اما معمولاً حدود 3 میلیمتر قطر دارد. به این ترتیب هر چه قطر لوله کمتر باشد، مقدار کبودی ناحیه تحت درمان پس از تکمیل جراحی کمتر خواهد بود.
پس از لیپوساکشن
پس از جراحی بیمار با مقداری ورم و کبودی مواجه میشود. توجه داشته باشید این شرایط کاملاً عادی است و نیازی به نگرانی درباره آن وجود ندارد. به این ترتیب پزشک معالج توصیههای لازم را درباره داروهای مورد نیاز برای مصرف به بیمار ارائه کرده و از بیمار میخواهد تا حد ممکن برای کمک به فرآیند بهبود استراحت کند. در این زمان بیمار نباید فعالیتهای شدید یا حرکتهای ورزشی برای حدود 2 تا 3 هفته با توجه به شدت جراحی انجام دهد.
پس از جراحی ایجاد کبودی و درد مسئلهای عادی میباشد. به هر حال برای کنترل این شرایط معمولاً جراح از داروهای مناسب استفاده خواهد کرد. همچنین استراحت کردن پس از انجام مراحل عمل لیپوساکشن تاثیر قابل توجه در بهبود بیمار خواهد داشت. در این زمان بیمار احتمالاً فقط میتواند راه رفته و فعالیتهای سبک انجام دهد. همچنین برای مدت حداقل یک هفته یا بیشتر لازم است بیمار از انجام برخی فعالیتهای خاص همچون آمیزش جنسی، انجام فعالیتهای سنگین مربوط به خانهداری، و انجام فعالیتهای شدید خودداری نماید.
مزایای لیپوساکشن
مزایای اصلی جراحی لیپوساکشن به شرح زیر هستند:
- به خاطر اینکه شکافهای مورد نیاز برای این جراحی بسیار کوچک هستند، امکان ترمیم آنها به سادگی وجود داشته و جراحتهای قابل توجه پس از جراحی بر روی بدن بیمار باقی نمیماند.
- درد و ناراحتی ایجاد شده در نتیجه لیپوساکشن شکم بسیار کمتر از میزان درد و ناراحتی در سایر روشهای جراحی زیبایی همچون ابدومینوپلاستی است.
- لیپوساکشن نه تنها باعث خروج بافت چربی از بدن میشود، بلکه علاوه بر این میتواند به توزیع مناسب بافت چربی در بدن پس از درمان کمک کند.
- بافت چربی خارج شده از نواحی تحت درمان باعث برداشتن فشار از روی رگهای خونی و تسهیل فرآیند چرخش خون در بدن میشود. این شرایط میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت را برای فرد کاهش دهد.
خطرات و عوارض جانبی لیپوساکشن
در همه انواع عملهای جراحی، بیمار میبایست از خطرات و عوارض جانبی درمان اطلاع داشته باشد. به هر حال این خطرات و عوارض جانبی در مورد لیپوساکشن بسیار نادر هستند. به هر حال، هر چه مقدار چربی خارج شده از بدن فرد بیشتر باشد، خطر مشاهده عوارض جانبی در نتیجه درمان بیشتر است. برخی از عوارض لیپوساکشن به شرح زیر هستند:
- عفونت در ناحیه تحت درمان پس از جراحی که با مصرف دارو قابل پیشگیری است.
- وارد شدن آسیب به اعصاب یکی از نادرترین عوارض جانبی لیپوساکشن است.
- نکروز پوست یک نوع آسیبدیدگی سلولی است که در نتیجه مرگ زودتر از موعد سلولها ایجاد میشود.
- واکنش نسبت به داروهای بیحسی، سر درد و حالت تهوع در برخی بیماران مشاهده میشود.
عوارض لیپوماتیک یا لیپوساکشن معمولاً بیش از دو هفته ادامه دارد، البته درد را میتوان با مصرف مسکنهایی مانند استامینوفن در هفته اول و ژلوفن در هفته دوم آرام کرد.