کک و مکها، لکههای ملانینی قهوهای مایل به زردی هستند که در اکثر افراد با پوست روشن شاهد آنها هستیم. این لکهها در اصل دارای ریشه ژنتیکی هستند، اما آفتابسوختگی میتواند روند تشکیل آنها را تسریع کند، و به همین دلیل معمولاً در فصل تابستان ظاهر میشوند و در زمستان کمرنگ میشوند. در افرادی که پوست زیادی روشن و یا رنگ پریده دارند، ملانین لازم برای محافظت پوست در برابر نور خورشید تولید نمیشود، که به نتیجهی ظاهر شدن این لکههای تیره روی پوست آنها منجر میشود. اگرچه آسیبهای ناشی از نور خورشید عامل ایجاد لکههای سنی میباشند، اما کک و مکها بیارتباط با این لکهها هستند. بسته به شدت کک و مکها، روشهای درمانی مختلفی برای درمان این عوارض استفاده میشود.
برخی از افراد به وجود کک و مکها عادت میکنند و یا حتی به وجود آنها علاقهمند هستند. با این حال، در صورتیکه شخصی به دلیل وجود این لکهها مورد تمسخر قرار بگیرد، ممکن است دیگر وجود این عوارض برای او جذاب یا زیبا نباشند. علاوه بر این، گاهی برخی از افراد از اینکه دیگران آنها را با این کک و مکها به یاد میآورند، آزرده خاطر میشوند. کک و مکها غالباً با افزایش سن محو میشوند، لیکن امکان خلاص شدن سریعتر از شر این لکهها نیز وجود دارد. متخصصین ما در کلینیک زیبایی پوست و موی رازی در طی جلسات مشاوره، در مورد چگونگی پاکسازی و یا کاهش چشمگیر این کک و مکها با استفاده از درمانهایی چون IPL، میکرودرم ابریژن، لیزر و سفیدکنندههای پوستی با شما صحبت خواهند کرد.شما میتوانید، در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر، دریافت وقت ملاقات و یا انجام مشاوره از طریق شماره های 02188334029–02188333259 با ما تماس حاصل فرمایید.
[dopts id=”47″]
کک و مک صورت چیست؟
کک و مکها لکههای کوچکی هستند که در گروههای چندتایی بروی صورت، شانه و سینه ایجاد میشوند. این لکهها معمولاً به رنگهای قهوهای روشن و یا قهوهای متمایل به زرد دیده میشوند. از منظر علمی، کک و مکها، نقاطی از بدن هستند که مقدار زیادی ملانین در آن نواحی متمرکز شده است. البته این بدین معنی نیست که تعداد سلولهای تولید کنندهی ملانین (ملانوسیت) در این نقاط از سایر نواحی بیشتر است، بر خلاف آنچه که در خال و گندمه مشاهده میشود. ظهور کک و مکها، عارضهای کاملاً بیضرر است و نشانهی هیچگونه بیماری زمینهای نهفته تلقی نمیشود، لیکن گاهی ممکن است این کک و مکها باعث پنهان ماندن علائم ایجاد سرطان پوست شوند.
علل بروز کک و مک در صورت
ایجاد و گسترش کک و مکهای صورت به علل متعددی برمیگردد. دو عامل اصلی مسبب کک و مک شناخته شدهاند که شامل عوامل ژنتیک و قرار گرفتن در معرض نور خورشید هستند. زمانی که پوست به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار میگیرد، توزیع طبیعی ملانین در پوست تخریب میشود. این باعث تجمع ملانین در نقاط خاصی میشود و کک و مک به وجود میآیند. از نظر ژنتیکی، فرد ممکن است ژنهای ایجاد کننده کک و مک را از اعضای خانواده به ارث ببرد و حتی الگوها و الگوهای ظاهری این عوارض نیز به فرد انتقال یابد. در هر دوی این موارد، قرار گرفتن در معرض نور خورشید شرایط را بدتر میکند.
به طور معمول، زنان و کودکان دارای تعداد بیشتری کک و مک نسبت به مردان هستند و دلیل دقیق این مسئله هنوز مشخص نیست. با این حال، عوامل مختلفی برای این موضوع مطرح شده است. یکی از این عوامل، نازک بودن پوست زنان و کودکان نسبت به مردان است. دلیل دیگر به تغییرات هورمونی در بدن زنان بالغ بازمیگردد. گاهی این تغییرات هورمونی منجر به ایجاد کک و مکهایی میشوند که به آنها ماسک حاملگی میگویند.
انواع کک و مکهای صورت
غالباً کک و مکها با خالها اشتباه گرفته میشوند. تفاوت بین این عارضههای پوستی به این مسئله بازمیگردد که کک و مکها کاملاً مسطح هستند در حالیکه خالها اندکی برجستگی دارند. کک و مکها معمولاً در سه نوع اصلی دستهبندی میشوند:
- دستهی اول، کک و مکهای ساده هستند. کک و مکهای ساده کوچک، گرد و به رنگ قهوهای مایل به زرد دیده میشوند. اندازهی این دسته از کک و مکها معمولاً از سر ناخن تجاوز نمیکند.
- دستهی دوم، کک و مکهای مربوط به آفتاب سوختگی هستند. بر خلاف کک و مکهای ساده، کک و مکهای آفتاب سوختگی رنگی تیرهتر دارند، بزرگتر هستند و لبههای آنها دندانهدار و نامنظم به نظر میرسد. این دسته از کک و مکها بیشتر در مناطقی از بدن مشاهده میشوند که مانند قسمت فوقانی پشت و شانهها، در معرض نور خوشید قرار میگیرند.
- کک و مکهای سالخوردگان، نوعی از کک و مکها هستند که در افراد سالخورده مشاهده میشوند. این دسته از کک و مکها عالباً در افراد بالای چهل سال ایجاد میشوند. کک و مکهای سالخوردگان، که تحت عناوینی چون لکههای کبدی یا لکههای سالخوردگی نیز شناخته میشوند، معمولاً بر روی پشت دست افرادی ایجاد میشوند که برای چندین سال برای مدت زمانی طولانی در معرض نور خورشید قرار گرفتهاند. در این افراد، همچنانکه با افزایش سن میزان تولید سلولهای پوستی جدید کاهش مییابد، کک و مکهایی بر روی پوست ایجاد خواهند شد. بر خلافی نامی که به این دسته از کک و مکها نسبت داده شده است، این لکهها هیچ ارتباطی با کبد ندارند.
انواع پوستهای مختلف صرف نظر از اینکه سیاه، سفید و یا آسیایی باشند، مستعد ابتلا به کک و مک هستند. با این حال، بروز کک و مکها در افراد سفید پوست در مقایسه با سایر رنگین پوستها بیشتر شایع است.
علائم و نشانهها
اصلیترین نشانهی ابتلا به کک و مک، ظهور لکههایی رنگی بر روی بخشهای مختلف پوست است. هرچند ممکن است رنگ این لکهها در افراد مختلف متفاوت باشد اما غالباً این لکهها به رنگ قهوهای روشن و قهوهای مایل به زرد دیده میشوند.
کدام نواحی بدن در معرض ایجاد کک و مک قرار دارند؟
معمولاً صورت، بازوها و قفسهی سینه مناطقی از بدن هستند که بیشتر در معرض ابتلا به کک و مک قرار دارند. این عارضه ممکن است برای شانهها و بخشهای فوقانی پشت نیز ایجاد شود.
تشخیص
برای تشخیص صحیح کک و مکها، آنها باید به رنگ قهوهای روشن و قهوهای مایل به زرد باشند. در برخی از موارد، کک و مکها ممکن است به رنگ زرد دیده شوند. علیرغم این مسئله، این زائدهها باید صاف بوده و برجسته نباشند. در صورتیکه این این زائده برجسته باشد، به احتمال زیاد خال خواهد بود. در اکثر موارد، ظهور گروهی این لکهها، فاکتور دیگری برای تشخیص کک و مکها است، لیکن احتمال ظهور آنها به صورت تکی نیز وجود خواهد داشت.
روشهای درمانی
پاکسازی و سفید کردن
امروزه داروهای بدون نسخه و قابل تجویز مختلفی برای پاکسازی و سفید کردن پوست در دسترس قرار دارند. کرمهای موضعی برای تمام افراد مؤثر نیستند. این داروها قطعاً قادر خواهند بود تا کک و مکها را کمرنگتر کنند، اما پوست نواحی اطراف کک و مکها را نیز روشنتر خواهند کرد. استفاده از این سفید کنندهها میتواند منجر قرمزی و خشکی پوست و لایه برداری شود. روشی ارزانتر و ایمنتر برای جایگزینی این سفید کنندهها، استفاده از آب لیمو است. در حقیقت ماساژ پوست با استفاده از آب لیمو میتواند ظاهر کک و مکها را تقلیل دهد. هر چند استفاده از آب لیمو به اندازهی داروهای پاکسازی و سفید کنندهها مؤثر و قدرتمند نیست، با این حال استعمال این داروی خانگی کاملاً ایمن و آسان خواهد بود.
درمان به شیوهی نور پالسی شدید (IPL)
این تکنیک مؤثرترین راهکار برای درمان کک و مکها به حساب میآید و بسیاری از متخصصین پوست برای درمان کک و مکهای پوستی از این شیوه استفاده میکنند. در این روش بدون داشتن هرگونه عوارض برداشتن کک و مک و یا نیاز به از کار افتادگی، فرد می تواند به خانه باز گردد. در این روش، طول موج نور پالسی شدید در لکههای ناخواسته جذب میشود و رنگدانهها را از هم میپاشد. این رنگدانههای از هم پاشیده، دوباره جذب بدن خواهند شد و هیچگونه اثری از کک و مکهای اصلی به جای نخواهد ماند.
لیزر پوست
لایه برداری از پوست با استفاده از لیزر، روش دیگری است که برای از بین بردن کک و مکها میتواند مورد استفاده قرار گیرد. این تکنیک، روشی بسیار قدررتمند است و معمولاً برای درمان چین و چروکهای عمیق و آثار زخمها مورد استفاده قرار میگیرد.از بین بردن کک و مکهای تکی و یا چندتایی هرگز آسان نیست و معمولاً چند دقیقهای برای از بین بردن این کک و مکها با استفاده از مدرنترین لیزرها، زمان نیاز خواهد بود. همواره اندکی درد وجود خواهد داشت و نتایج معمولاً بسیار چشمگیر و با رضایتمندی بالایی همراه خواهند بود. هزینههای این روش بسیار مقرون به صرفه است و بیمار هرگز دوباره این کک و مکها را نخواهد داشت.در این تکنیک باریکهی لیزری بر روی مسدود کنندههای ملانینی متمرکز خواهند شد. در نهایت ذرات متلاشی شده جذب بدن میشوند و یا از طریق پوست دفع میشوند.
میکرودرم ابریژن
استفاده از کرمهای لایهبردار ملایم پوستی، سادهترین و ایمنترین راهکار برطرف کردن کک و مکهای پوستی است. استفاده از کرمهای لایهبردار عمیق پوستی میتواند پوستهای سطحی مرده را پاکسازی کند و کک و مکها را به آرامی محو کند. باید توجه داشت که دورههای طولانی میکرودرم ابریژن برای درمان و کم رنگ شدن آثار کک و مک لازم خواهند بود.