سفلیس یک نوع عفونت مقاربتی است که اگر تحت درمان قرار نگیرد میتواند باعث مشکلات جدی برای سلامتی فرد شود. سفلیس چند مرحله دارد (اولیه، ثانویه، نهفته، سوم) که هر مرحله علائم و نشانههای خاص خود را دارد. با انجام اقدامات مناسب درمانی میتوان سفلیس را به راحتی درمان نمود.
اگر با زخمهایی که مشخصات آنها شبیه مشخصات زخمهای سفلیس بود مواجه شدید یا اگر با کسی که بیماری سفلیس دارد رابطه جنسی داشتهاید و یا تحت هر شرایط دیگری در معرض آلودگی به این بیماری قرار گرفتهاید باید به پزشک مراجعه کنید. متخصصین در کلینیک رازی میتوانند با تجویز آنتیبیوتیک مناسب بیماری شما را درمان کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان بیماری سفلیس یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای 02188334029– 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
علت
سفلیس عفونتی است که به وسیله باکتری ترپونما پالیدوم ایجاد میشود.
سفلیس چگونه گسترش مییابد؟
در هنگام تماس مستقیم با زخمهای باز سفلیس و در زمان مقاربت ممکن است شما به این بیماری مبتلا شوید. ممکن است زخمها در اطراف آلت تناسلی مرد، واژن یا مقعد و یا در رکتوم، روی لبها یا در دهان وجود داشته باشند. همچنین ممکن است سفلیس از مادر مبتلا به جنین نیز انتقال یابد.
علائم و نشانههای سفلیس
علائم سفلیس در بزرگسالان در هر مرحله متفاوت و به شرح زیر میباشد:
مرحله اولیه
در اولین مرحله از بیماری سفلیس، ممکن است شما متوجه وجود زخم یا زخمهایی در بدن خود شوید. زخمها در منطقهای که از آن بیماری وارد بدن شده است ایجاد میشوند. معمولاً (نه همیشه) زخمها سخت، گرد و بدون درد هستند. از آنجا که این زخمها با درد همراه نیستند ممکن است به آنها توجه نکنید. معمولاً این زخمها پس از 3 تا 6 هفته با انجام اقدامات درمانی یا بدون درمان بهبود مییابند. حتی اگر زخمها بهبود یابند شما باید به درمان خود ادامه دهید تا عفونت وارد مرحله ثانویه نشود.
مرحله ثانویه
در مرحله ثانویه سفلیس، ممکن است ضایعات پوستی شکل بگیرد و زخمهایی در ناحیه آلت تناسلی مرد، واژن یا مقعد (که به آن ضایعات غشای مخاطی معروف است) ایجاد شود. اغلب، این مرحله با ظهور ضایعات پوستی در یک یا چند قسمت از بدن آغاز میشود. این ضایعات پوستی ممکن است در حالی که مرحله اولیه در حال بهبود است شروع شود یا چند هفته پس از بهبود زخمهای مرحله اول ظاهر شوند. این ضایعات پوستی خشن، قرمز یا قرمز مایل به قهوهای هستند و معمولاً روی کف دست یا کف پا مشاهده میشوند. اغلب این ضایعات خارش ندارند و در برخی موارد به قدری کوچک هستند که به آنها توجه نمیشود. علائم دیگر این بیماری شامل تب، تورم غدد لنفاوی، زخم گلو، طاسی موضعی، سردرد، کاهش وزن، درد عضلانی و احساس خستگی و ضعف (احساس خستگی شدید) میشوند. درمان مناسب ممکن است منجر به بهبود علائم در این مرحله شود یا علائم بهبود یابند بدون انجام درمان مناسب، عفونت ممکن است وارد مرحله نهفته شده و به مرحله سوم پیشروید.
مرحله نهفته
مرحله نهفته سفلیس دورهای است که در آن هیچ علامت و نشانهای ناشی از وجود بیماری سفلیس در بدن دیده نمیشود. اگر شما در این مرحله هم تحت درمان قرار نگیرید ممکن است سیفلیس چندین سال بدون هر گونه علامت و نشانهای در بدن شما باقی بماند.
مرحله سوم
بیشتر افرادی که سفلیس را درمان نمیکنند به مرحله سوم نمیرسند. به هر حال، زمانی که این اتفاق بیفتد و سفلیس وارد مرحله سوم خود شود ممکن است ارگانها و سیستمهای مختلف بدن مانند قلب، عروق خونی و مغز و سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار دهد. مرحله سوم سفلیس بسیار خطرناک بوده و ممکن است 10 تا 30 سال پس از شروع عفونت آغاز شود. در مرحله سوم سفلیس، بیماری به ارگانهای داخلی بدن آسیب رسانده و باعث مرگ بیمار میشود.
عوارض
در صورتی که سفلیس تحت درمان قرار نگیرد، به سمت مغز و سیستم عصبی (سفلیس عصبی) یا چشمها (سفلیس چشم) گسترش مییابد. این اتفاق ممکن است در هر یک از مراحلی که در بالا توضیح داده شد رخ دهد. علائم سفلیس عصبی شامل سر دردهای شدید، اشکال در هماهنگی حرکتی عضلات، فلج (ناتوانی در حرکت برخی از قسمتهای بدن)، بیحسی و زوال عقل (اختلالات روانی) شود. علائم سفلیس چشم شامل تغییرات بینایی و حتی کوری میشود.
آیا احتمال دارد که من دچار سفلیس شوم؟
هر شخص فعال از نظر جنسی ممکن است از طریق رابطه جنسی واژینال به سفلیس مبتلا شود. باید با پزشک خود صادق بوده و آزمایشهای مربوط به سفلیس یا بیماریهای مقاربتی دیگر را انجام دهید. همه زنان باردار باید در اولین مراجعه خود به پزشک آزمایش سفلیس را انجام دهند. به علاوه، اگر شما از نظر جنسی فعال هستید یا به ایدز مبتلا هستید باید به طور مرتب برای احتمال ابتلا به سفلیس مورد معاینه قرار گیرد. همچنین در صورتی که والدین شما به سفلیس مبتلا بودهاند باید مورد معاینه قرار گیرید.
چگونه میتوان احتمال ابتلا به سفلیس را کاهش داد؟
تنها راه پیشگیری از بیماریهای مقاربتی پرهیز از روابط جنسی است. اگر شما از نظر جنسی فعال هستید باید نکات زیر را رعایت کنید تا احتمال ابتلا به بیماری سفلیس در شما کاهش یابد:
- داشتن رابطه با یک همسر که آزمایشهای مربوط به سفلیس را انجام داده و به این بیماری مبتلا نیست.
- استفاده از کاندومهای لاتکس به طرز صحیح در هنگام برقراری روابط جنسی. کاندوم از انتقال بیماری سفلیس در هنگام تماس با زخمهای سفلیس پیشگیری میکند. در برخی موارد ممکن است زخم در قسمتهایی که با کاندوم پوشیده نشدهاند ایجاد شود. تماس با این زخمها میتواند باعث انتقال بیماری سفلیس شود.
تشخیص
در غالب اوقات، آزمایش خون برای تشخیص سفلیس به کار برده میشود. برخی از پزشکان با آزمایش مایعات مترشحه از زخمهای سفلیس پی به وجود این بیماری میبرند.
اقدامات درمانی
مراحل اولیه و ثانویه سفلیس یا تزریق آنتی بوتیک یا یک دوره درمان تزریقات آنتی بوتیکی یا با مصرف قرصها و کپسولهای آنتی بوتیک درمان میشوند. پنیسیلین متداولترین آنتیبیوتیکی است که برای درمان سفلیس تجویز میشود اما انواع مختلف آنتیبیوتیک ممکن است مورد استفاده قرار گیرند. پزشک یا پرستار در مورد آلرژی خود نسبت به پنیسیلین مطلع سازید.
- معمولاً درمان حدود 10 تا 14 روز طول میکشد اما در برخی موارد ممکن است این مدت طولانیتر شود. اگر عوارضی ایجاد شد شما باید روشهای درمانی دیگر را مورد توجه قرار دهید.
- اگر احتمال بروز عفونت زیاد باشد باید اقدامات درمانی را قبل از آمدن نتایج آزمایش آغاز نمود. معمولاً اگر شریک جنسی شما مبتلا به سفلیس باشد شما باید تحت درمان قرار گیرید.
- شما نباید بدون دستور پزشک دارویی مصرف کنید.
- شواهدی وجود ندارد که نشان دهد درمانهای مکمل میتوانند در درمان سفلیس مؤثر باشند.
- اقدامات درمانی را میتوان در دوران بارداری نیز ادامه داد.
در صورت بارداری، سفلیس چه تأثیری بر کودک میگذارد؟
در صورتی که شما باردار هستید و به سیفلیس مبتلا شدهاید ممکن است عفونت به کودک شما نیز منتقل شود. با وجود سفلیس کودک با وزن کم متولد میشود. همچنین ممکن است کودک زودتر از موقع مقرر متولد شده یا قبل از تولد بمیرد. برای حفظ کودک شما باید حداقل یک مرتبه در دوران بارداری آزمایش سفلیس را داده و در صورتی که جواب مثبت بود، اقدامات درمانی را بلافاصله شروع کنید.
کودک مبتلا به عفونت ممکن است در هنگام تولید هیچ گونه علائم یا نشانهای نداشته باشد. به هر حال، اگر فوراً تحت درمان قرار نگیرد ممکن است پس از چند هفته با مشکلات و بیماریهای خطرناکی مواجه شود. کودکی که تحت درمان قرار نگرفته باشد ممکن است به بیماریهایی مانند آبمروارید، ناشنوایی یا تشنج مبتلا شده و بمیرد.
آیا در صورت درمان سفلیس، امکان عود دوباره بیماری وجود دارد؟
یک مرتبه ابتلا به سفلیس شما را از ابتلای دوباره به این بیماری مصون نمیکند. حتی زمانی که شما به طور موفقیتآمیزی درمان میشوید ممکن است عفونت دوباره بازگردد. فقط با انجام آزمایشهای طبی میتوان از وجود این بیماری اطمینان حاصل کرد. پزشک جهت اطمینان از موفقیتآمیز بودن اقدامات درمانی، انجام برخی آزمایشهای تکمیلی را تجویز میکند.
از آنجا که ممکن است زخمهای سفلیس در واژن، مقعد یا زیر پوست آلت یا در دهان نامشهود باشند در برخی موارد نمیتوان از وجود این بیماری در شریک جنسی اطمینان حاصل کرد. در صورتی که شریک جنسی مبتلا به سیفلیس تحت درمان قرار نگرفته باشد احتمال بازگشت دوباره سفلیس در بدن شما افزایش مییابد.