علت و درمان تعریق زیاد بدن(زیربغل،کف دست و پا)

h1

تعریق زیاد یا عرق کردن بیش‌ازحد، عارضه‌ای نسبتاً نادر و بدون خطر برای حیات فرد است که در دست‌ها ( به شکل تعریق بیش از حد کف دست)؛ زیر بغل (تعریق بیش از حد ناحیه زیر بغل)؛ یا پا (تعریق بیش از حد ناحیه کف پا) روی می‌دهد. گذشته از اینکه تعریق زیاد در کدام قسمت روی دهد این عارضه بر روی کیفیت زندگی فرد تأثیر می‌گذارد. تعریق زیاد بدن علاوه بر ایجاد احساس ناراحتی می‌تواند در بعضی از افراد تأثیرات عاطفی و اجتماعی چشمگیری داشته باشد. غالباً عارضه‌ی تعریق زیاد مستلزم مراقبت پزشکی است. می‌توان با تزریق بوتاکس و انجام روش یونتوفورز عارضه عرق بدن را درمان کرد و در مواردی که عارضه شدید است ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی باشد.

با لحظات خجالت‌آور خداحافظی کنید و با انجام درمان‌های متفاوت در پوست خود احساس آرامش کنید. اگر شما علاقمند به درمان عارضه‌ی تعریق زیاد هستید شما در ابتدا به رزرو یک جلسه مشاوره با پزشک نیاز خواهید داشت. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی می‌توانند درباره‌ی چگونگی رفع مشکل با شما گفتگو کنند. متخصصین ما بر اساس وضعیت شما بهترین راه‌حل‌ها یا درمان‌ها را توصیه می‌کنند.اگر شما نیز به دنبال درمان تعریق زیاد هستید، کلینیک تخصصی پوست و موی رازی روش‌های مختلفی را برای این کار ارائه می‌دهد. برای طرح سؤالات خود در این زمینه می‌توانید با ما از طریق شماره های 02188334029 02188333259 تماس حاصل نمایید.

تعریق زیاد و علل بروز آن


تعرق یک فرایند طبیعی در بدن است که به وسیله‌ی آن، بدن برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد و آسیب دیدن، گرما را از خود دفع می‌کند. با این حال، برخی افراد ممکن است به دلیل فعالیت غیرطبیعی غدد تعرق، با مشکلاتی همچون تعریق بیش از حد (هایپرهیدروز) روبرو شوند. این وضعیت معمولاً در اندام‌هایی مانند صورت، پا، کف دستها، زیر بغل و بالاتنه قابل مشاهده است. اغلب علائم این مشکل در دوران جوانی ظاهر می‌شوند و اگر درمان صورت نگیرد، ممکن است تا زمانی که فرد زنده است، با آن مواجه باشد. علت دقیق این وضعیت هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما تحقیقات پزشکی نشان می‌دهد که بیشتر افراد مبتلا به تعریق بیش از حد، غدد تعرق غیرعادی دارند که باعث ترشح عرق به میزان 10 برابر بیشتر از میزان متوسط تعریق یک فرد معمولی می‌شود. به همین دلیل، بسیاری از پزشکان عامل اصلی این مشکل را فعالیت غیرطبیعی غدد تعرق می‌دانند.

مزایای درمان


  • شما دیگر مجبور نخواهید بود که فقط لباس‌های تیره بپوشید.
  • شما می‌توانید به هنگام بلند کردن دست در کلاس و سمینار احساس اعتمادبه‌نفس داشته باشید.
  • شما می‌توانید از خشک و تمیز ماندن لباس لذت ببرید و قادر خواهید بود آن لباس‌ها را به‌راحتی در طول روز به تن داشته باشید.
  • با جلوگیری از خراب شدن مدل مو و به هم ریختن آرایش با تعریق، تمیز و مرتب به نظر خواهید رسید.
  •  شما می‌توانید بدون نگرانی از خیس بودن کف دست به دیگران دست دهید.
  • شما قادر خواهید بود که بدون اینکه عرق کردن کف دست در به دست گرفتن اشیا اختلال ایجاد کند، به‌خوبی بنویسید و ورزش کنید.
  • شما می‌توانید این تجربه را داشته باشید که از بوی بد بدن که از خشک شدن عرق در طول روز بر روی لباس و پوست ناشی می‌شود رهایی یابید.

تشخیص


هرگاه در ابتلای شما به تعریق بیش‌ازحد شک وجود داشته باشد، پزشک معاینه‌ی جسمانی دقیقی را روی شما انجام می‌دهد. ممکن است جهت تشخیص چندین آزمایش انجام گیرد ازجمله:

  •  تست ید-نشاسته: محلول ید در ناحیه‌ی دچار تعریق استعمال می‌شود و نشاسته روی محلول ید قرار داده می‌شود. وجود تعریق بیش‌ازحد ترکیب نشاسته – ید را به رنگ آبی تیره تغییر خواهد داد که این حاکی از این است که در کدام مکان تعریق بیش‌ازحد وجود دارد.
  •  تست کاغذ: کاغذ مخصوصی در ناحیه‌ی مبتلابه تعریق گذاشته می‌شود تا عرق را جذب کند و سپس وزن کاغذ اندازه‌گیری می‌شود تا میزان شدت تعریق تعیین گردد.
  •  تست آزمایشگاهی، نظیر تست عملکرد غده‌ی تیروئید، ارزیابی گلوکز خون و میزان اوریک‌اسید و نمونه‌برداری از ادرار به‌منظور رد احتمال ابتلا به دیگر مشکلات جدی که با عارضه‌ی تعریق بیش‌ازحد همراه هستند انجام می‌گیرد.

درمان


برای بیماران مبتلا به تعریق بیش‌ازحد موضعی گزینه‌های درمانی قطعی گوناگونی وجود دارد. معمولاً، پزشک درمان تعریق شدید زیر بغل را با پماد یا مرهم که خشک‌کننده غدد تعریق می‌باشد آغاز خواهد کرد.داروهای ضد تعریق تجویزشده (مانند دریزول) یا بدون تجویز نیز می‌توانند تعریق را نه‌تنها در زیر بغل کاهش دهند بلکه از این داروها برای رفع حالات خفیف تعریق در کف دست‌وپا نیز می‌توان استفاده نمود.

درمان دارویی

r1

یکی از روش‌های درمانی دارویی برای درمان تعریق شدید زیر بغل روش یونتوفورز می‌باشد، روشی که مستلزم قرار دادن دست یا کف پا در یک ظرف گود پر از آب می‌باشد که جریان الکتریکی از روی آن گذرانده می‌شود. یک دستگاه پزشکی، جریان الکتریکی با ولتاژ پایین را به آب می‌فرستد تا غدد تعریق را جذب کند و میزان ترشح تعریق را از 6 ساعت تا یک هفته کاهش دهد. اگر 6 تا 10 جلسه‌ی درمان یونتوفورز یک روز در میان انجام شود تأثیر آن بیشتر خواهد بود. پس از تکمیل دوره‌ی درمان ممکن است تعریق در بیش از 80% بیماران متوقف شود. بااین‌وجود ممکن است این روش درمانی همراه با درد باشد.

بوتاکس


 r2

هنگامی‌که داروهای موضعی به‌قدر کافی خوب عمل نکنند، تزریق بوتاکس با مسدود کردن موقتی سیگنال‌ها و پیام‌های شیمیایی اعصابی که غدد تعریق را تحریک می‌کنند می‌تواند به کنترل علائم شدید تعریق زیر بغل کمک کند. وقتی‌که غدد تعریق، سیگنال‌های شیمیایی را دریافت نکنند تعریق شدید نیز متوقف می‌شود. انتظار می‌رود که تزریق بوتاکس تولید عرق کردن زیاد را تنها در ناحیه تحت درمان به‌طور موقتی قطع کند. چنانچه در عملکرد غدد تعریق اختلال وجود داشته باشد، ممکن است متوجه شوید که بدن قادر به تنظیم دمای خود نیست. جای نگرانی نیست. بدن با آزاد کردن حرارت از سایر قسمت‌های بدن به‌راحتی می‌تواند خود را سازگار کند. در این حالت عمل تعریق در جای دیگری از بدن اتفاق می‌افتد.

 فرایند درمان

زمانی که بوتاکس به صورت سطحی در زیر بغل، دست یا پا تزریق می‌شود، قادر است میزان تعریق در این مناطق را کاهش دهد. قبل از انجام تزریق بوتاکس، ابتدا باید آزمایش نشاسته-ید انجام شود که در واقع مناطقی که به تعرق دچار هستند را آشکار و قابل تشخیص می‌کند. ناحیه مورد نظر با استفاده از محلول ید تمیز می‌شود و سپس نشاسته روی آن قرار می‌گیرد. ناحیه دچار تعریق تیره‌تر می‌شود. برای تزریق بوتاکس به غدد تعریقی که در قسمت تیره‌تر قرار دارند، از سوزن نازکی استفاده می‌شود. بیمار دردی احساس نمی‌کند یا در صورت وجود درد، بسیار کم است. این روند درمانی تنها چند دقیقه زمان می‌برد و اثر آن تقریباً 6 ماه مدت دارد. پس از گذشت این مدت، تعریق به تدریج بازگشت می‌یابد.

عمل جراحی

r3

وقتی‌که روش‌های درمانی دارویی نتوانند برای رفع عارضه تعریق بیش‌ازحد مؤثر واقع شود ممکن است پزشک انجام عمل جراحی را توصیه کند. در موارد شدیدی که تعریق کف دست یا زیر بغل نسبت به دارودرمانی به‌خوبی واکنش نشان ندهد ممکن است انجام عمل جراحی توصیه گردد. پزشکتان تعیین خواهد کرد که آیا عمل جراحی روش درمانی مناسبی برای شما هست یا خیر.درصورتی‌که به انجام عمل جراحی نیاز است، ممکن است از فرایند درمانی کم تهاجمی به نام سمپاتکتومی قفسه سینه به‌وسیله ویدئو (سمپاتکتومی توراکوسکوپیک) استفاده شود. این روش شامل قطع بخش خاصی از عصب سمپاتیک می‌باشد که این عصب بخشی از سیستم عصبی خودکار است. هر یک از شاخه‌های عصبی سمپاتیک از دسته‌ای از سلول‌ها به نام سلول‌های عقده یا گانگلیون نشاءت می‌گیرد.

فرایند درمانی

از طریق دو برش کوچکی که در زیر بغل ایجاد می‌شود گانگلیونی (سلول‌های عقده) که موجب تعریق می‌گردد تعیین موقعیت و برداشته می‌شود. سپس سیگنالی که به بدن دستور می‌دهد که در یک نقطه خاص تعریق صورت گیرد را متوقف می‌کنند که با این کار تعریق بیش‌ازحد در ناحیه موضعی کاهش می‌یابد. گانگلیون برداشته‌شده بسته به ناحیه دارای تعریق بیش از حد درمان می‌شود.بیمار طی انجام سمپاتکتومی قفس سینه به‌وسیله‌ی ویدئو، تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد. جراح با قرار دادن یک دوربین کوچک به نام توراسکوپ به محل دقیق گانگلیون هدایت می‌شود. مانی که عصب شناسایی شد آن عصب را مختل می‌کند پس از تکمیل فرایند درمان در یک سمت بدن، جراح همین فرایند را در سمت دیگر بدن نیز انجام می‌دهد. فرایند معمولاً ظرف دو ساعت به اتمام می‌رسد و بیشتر بیماران در همان روز انجام عمل جراحی به خانه بازمی‌گردند.

 

مقالات مرتبط
مشاوره رایگان شبانه روزی