زگیل تناسلی عفونت منتقله آمیزشی (STI) است، به این معنی که زگیلها با داشتن رابطه جنسی با فرد آلوده، منتقل میشوند. زگیل تناسلی کوندیلوما نیز نامیده میشود. زگیل ممکن است یک تا سه ماه بعد از آلودگی فرد ظاهر شود. برخی از افراد آلوده شده هرگز زگیلی مشاهده نمیکنند، بنابراین اگر فرد حتی زگیلی نمیبیند ولی احتمال میدهد که آلوده شده است، باید آزمایش دهد.
اگر شما هم فکر میکنید که به زگیل تناسلی و یا هر نوع STI آلوده شدهاید به پزشک مراجعه کنید. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی میتوانند شما را معاینه کنند و در صورت لزوم با انجام تست از احتمال آلودگی به STI مطلع شوند. فرد نمیتواند خودسرانه زگیل تناسلی را درمان کند بنابراین اگر احتمال میدهد که آلوده شده باید بدون تاخیر، بررسی و درمان شود. هر چه مراجعه بیشتر به تاخیر بیفتد درمان زگیل تناسلی سختتر خواهد بود. با کمک پزشک و انجام مراقبتهای بهداشتی، زگیلهای تناسلی رفع خواهند شد. همکاران ما در کلینیک رازی آماده ارائه خدمات مشاوره به شما هستند. برای اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 02188334029 – 02188333259 تماس حاصل نمایید.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیلهای تناسلی یا تبخالهای تناسلی، زگیلهایی هستند که بر روی ناحیه تناسلی پوست توسط زیرگروه خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ویروس ایجاد کننده زگیل در نواحی دیگر بدن، ایجاد میشوند. زگیلهای تناسلی از طریق مقاربت جنسی گسترش مییابند، به همین دلیل به عنوان یک بیماری منتقله از راه جنسی (STD) طبقهبندی شدهاند که میتوانند هم مردان و هم زنان را تحت تاثیر قرار دهند. زگیل تناسلی همچنین به عنوان کوندیلوما آکومیناتا یا زگیلهای مقاربتی شناخته شده است که میتواند در هر نقطه در نزدیکی مهبل، گردنه رحم، اندام تناسلی و یا مقعد گسترش یابد.
از آنجا که گسترش زگیل آلت تناسلی میتواند شش ماه به طول بیانجامد ممکن است فرد بدون داشتن هیچ گونه علائمی عفونت داشته باشد. ویروس پاپیلومای انسانی نیز تقریبا باعث تمامی موارد سرطان گردن رحم در سراسر جهان است. انواع زیر مجموعههای ویروسهایی که به احتمال زیاد باعث سرطان میشوند با انواعی که معمولا باعث ایجاد زگیل میشوند تفاوت دارند. با این حال، بسیاری از مردم با بیشتر از یک نوع ویروس آلوده میشوند بنابراین، افرادی که دارای زگیل در ناحیه تناسلی هستند، احتمال آلودگی آنها به ویروس سرطانزا نیز بیشتر است.
علائم زگیل تناسلی
زگیل تناسلی در سطوح مرطوب به خصوص در دهانه واژن و رکتوم (راست روده) زنان ایجاد میشود. در مردان و زنان، زگیلها میتوانند در هر نقطه در ناحیه تناسلی و یا مقعد ظاهر شوند. زگیلها ممکن است کوچک، مسطح، برجسته به رنگ گوشت یا گلکلم مانند باشند. زگیلهای منفرد معمولا از 1 میلیمتر تا 2 میلیمتر قطر دارند (بسیار کوچکتر از قطر یک مداد پاک کن)، اما زگیلهای خوشهای میتوانند بسیار بزرگ باشند. در برخی موارد، زگیل آنقدر کوچک است که فرد نمیتواند آنها را ببیند. زگیل تناسلی ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا باعث خارش، سوزش، حساسیت به لمس و یا درد شود.
تشخیص
تشخیص زگیل آلت تناسلی ممکن است چالشبرانگیز باشد، زیرا افراد اغلب به دلیل خجالت، ممکن است حائز اهمیت ندانند که به پزشک خود مشورت کنند. زگیل تناسلی همواره با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیست و برای تشخیص آن، ممکن است پزشک نیاز به انجام آزمونهایی داشته باشد. در صورت نگرانی درباره ابتلا به زگیل تناسلی، اقدام به دریافت تشخیص حرفهای به سرعت بسیار اهمیت دارد. این اقدام منجر به حفظ آرامش ذهنی و سلامت فرد میشود.
در صورتی که پزشک نیاز به انجام آزمونهای بیشتر برای تشخیص زگیل داشته باشد، ممکن است برای تهیه نمونهای از بافت زگیل یا منطقه پوست مشکوک، آزمون بیوپسی انجام شود و نمونه به آزمایشگاه ارسال شود تا تحلیل لازم صورت بگیرد. این اقدام به شناسایی نشانههای سرطانهای دستگاه تناسلی یا دهانه رحم کمک میکند. برای افرادی که در معرض خطر قرار دارند یا افرادی که تشخیص اچپیوی در آنها قرار گرفته است، مهم است که به منظور اطمینان، به صورت منظم مراجعه کنند و آزمونهایی مانند بیوپسی انجام دهند.
درمان زگیل تناسلی
هیچ درمان ایدهآلی برای زیگیل تناسلی وجود ندارد. این امکان وجود دارد فرد صبر کند تا زگیلها خود به خود از بین بروند، اما بسیاری از افراد با ظاهر و حالت آنها مشکل دارند و ترجیح میدهند درمان شوند. حتی با درمان هم ممکن است زگیلها به کندی از بین بروند و امکان ایجاد زگیلهای جدید در طول درمان هم وجود دارد، این امر خسته کننده اما طبیعی است. حتی بعد از رفع زگیلها، ماهها بعد هنوز هم امکان عود وجود دارد. مراجعه برای درمان هر بار بعد از عود میتواند به کنترل زگیلها کمک کند.
بسیاری از بیماران ممکن است به جای یک درمان به یک دورهی درمانی نیاز داشته باشند. به طور کلی، زگیلهای موجود در سطوح مرطوب، به خوبی به پوشش دهندهها و کرمهای موضعی واکنش میدهند. زگیلهای روی سطوح پوست خشک اغلب به انجماد بهترین پاسخ را میدهند.
محلول یا کرم پودوفیلوتوکسین (Podophyllotoxin)
بیماران میتوانند محلول podophyllotoxin را با یک تکه پنبه بهداشتی یا با انگشت روی زیگیل آلت تناسلی قابل مشاهده دو بار در روز به مدت سه روز استفاده کنند و پس از آن برای چهار روز استفاده را قطع کنند. این عمل ممکن است برای مجموعا چهار دوره تکرار شود که درمانی بیخطر و آسان است. گهگاه پوست اطراف واکنش منفی نشان میدهد (در صورت مشاهده حساسیت به دکتر خود مراجعه کنید). این محلول در زنان باردار نباید استفاده شود.
کرم ایمیکیومد (Imiquimod)
کرم Imiquimod در زمان دراز کشیدن با انگشت بر روی محل مالیده میشود. این کرم سه بار در هفته و در یک دورهی 6 هفتهای استفاده میشود. محل مورد نظر باید با صابون ملایم و آب 16 ساعت بعد از استفاده شسته شود. زگیلها در بسیاری از بیماران ممکن است بین 8تا 10هفته یا زودتر از بین بروند. ایمنی استفاده از ایمیکیومد در دوران بارداری تایید نشده است.
انجماد
این یک روش ساده است که در آن هر زگیل منجمد میشود. در این روش، درد کوتاهمدت است، اما با استفاده از کرمهای بیحسی موضعی 5 تا 10 دقیقه قبل از انجماد، درد کاهش مییابد. زگیلها بعد از چند روز از بین میروند، اما زگیلهای بزرگتر نیاز به چند بار درمان دارند که بهتر است در فواصل منظم یک یا دوبار در هفته انجام شود.
جراحی
عمل جراحی برای برداشتن زگیل در مواردی مناسب است که در آن زگیلها بسیار متعدد هستند و تداخل عملکرد به ویژه در منطقه اطراف مقعد دارند. اگر چه در جراحی، بیهوشی عمومی معمولا مورد نیاز است.
جراحی با لیزر
جراحی با لیزر ممکن است در مطب دکتر یا کلینیک، بیمارستان، و یا یک مرکز جراحی سرپایی انجام شود. ممکن است بسته به تعداد زگیلهای برداشته شده و یا اندازه منطقه درمان، بیهوشی موضعی یا عمومی استفاده شود.
برای زنان، روش درمان تغییرات سلولی دهانه رحم غیر طبیعی ناشی از HPV در مقایسه با زگیل تناسلی ناشی از HPV متفاوت است. پزشک ممکن است برخی از انواع جراحی، مانند جراحی لیزر را توصیه کند.
پیگیری پس از درمان
پس از اینکه زگیلهای تناسلی قابل مشاهده برطرف شدند، باید مراقب بازگشت دوباره آنها بود. عود اغلب در سه ماه اول رخ میدهد. زمانی که این زگیلها عود میکنند به مراقبت بیشتری نیاز دارند. متاسفانه، درمان زگیلهای تناسلی عفونت اچ پی وی را از بین نمیبرد. اگر چه زگیلها از بین رفتهاند، اما ممکن است شما هنوز آلوده باشید زیرا ویروس HPV از پوست به به طور ظاهری از بین رفتهاند.
چگونه میتوانم از ایجاد زگیل تناسلی جلوگیری کنم؟
- عدم رابطه جنسی با فرد مبتلا به زگیل تناسلی یا فرد در حال درمان زگیل تناسلی
- استفاده از کاندوم لاتکس، حتی اگر از انواع دیگر راههای پیشگیری بارداری استفاده میشود.
- واکسینه شدن با واکسنHPV: واکسنی به نام گارداسیل (Gardasil) از دختران و زنان سنین 9 تا 26 در برابر ابتلا به سرطان گردن رحم محافظت میکند. بهتر است این واکسن قبل از شروع فعالیت جنسی تزریق انجام شود. این واکسن شامل سه سری تزریق است به این معنی که تزریق دوم دو ماه بعد از تزریق اول و تزریق سوم شش ماه بعد از تزریق اول صورت میگیرد. اگر فرد در حال حاضر HPV دارد، این واکسن بهبود یا درمان نمیکند اما هنوز هم میتواند در برابر انواع دیگر عفونتهای HPV فرد را محافظت کند (به غیر از عفونتهایی که باعث سرطان دهانه رحم میشوند؛ به عنوان مثال، این واکسن میتواند به محافظت در برابر HPV که باعث زگیل تناسلی میشود کمک کند).
زگیل و سرطان
نمیتوان گفت همه انواع زگیلهای تناسلی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. در اغلب موارد مشکلی پیش نمیآید، و بیوپسی (یا تست پاپ اسمیر) برای تعیین اینکه آیا فرد با گونهای HPV خاص که ممکن است باعث سرطان شود آلوده اشده است یا خیر انجام میشود. انجام تست پاپ اسمیر منظم نیز برای زنان بالاتر از 30 سال و کسانی که سیستم ایمنی بدن ضعیفتر دارند مهم است.
زگیل تناسلی و حاملگی
زگیل تناسلی میتواند باعث مشکلاتی در زنان باردار شود، به خصوص اگر زگیل در نقطهای رشد کند که ادرار کردن را دشوار و دردناک کند. علاوه بر این، زگیل میتواند به عنوان یک تهدید اضافی برای سلامت مادر در هنگام زایمان مطرح شود زیرا زگیل میتواند کشش بافتها را دشوارتر کند (به عنوان مثال مادر ممکن است به سزارین نیاز پیدا کند.)